top of page

Toscana: et nytelse for øyne og gane!

Oppdatert: 6. feb.

Toscana er marker og små åser med flotte farger, gamle kirker, historie, små byer, vingårder, restauranter med sjel og kjøkken hvor tradisjonene lever. Det er et sted hvor fasetter av opplevelser og nytelse nesten ikke har noe grenser. Toscana er en nytelse for øye og gane og masse romantik!

Denne turen går først og fremst til indre Toscana og områdene syd for Siena i Val d’Orcia regionen. Her finner du flere hundre vingårder, og ikke minst den fantastiske toskanske naturen!

Dette er et område som ikke er kjent for nordmenn flest, skal vi tro på de lokale. Men jeg kan garantere at alle som tar turen hit ikke vil angre. Uansett hvor du har tenkt deg i Toscana, kan dette være et fantastisk sted for opplevelsesrike utflukter, eller bare for å slappe av og kose seg.

Om du skulle være blant de som liker å kjøre litt rundt for å oppleve Italias perler, er området i Val d’Orcia-regionen et utmerket utgangspunkt. Jeg tenkte først at Siena var det beste stedet å bo og ha som utgangspunkt for å oppleve dette området, men min klare anbefaling er reis til San Quirico d’Orcia, eller et sted i nærheten!San Quirico er en liten koselig by som ligger cirka 50 minutter å kjøre sydover fra Siena. Byen er et flott utgangspunkt for en herlig ferie. Overnattingsmulighetene er mange. Du kan leie et hus, gjerne med plass til 8-16 personer, et rom på en liten vingård, eller du kan ta inn på et av de mange hotellene i området.

Om det er vingård du ønsker å bo på, finnes det alt fra helt enkle overnattingstilbud til 400 euro for en uke og oppover.

I denne sammenheng har jeg har et tips, om du ønsker den enkle varianten


Hva med å finne roen på en vingård. Møte en hyggelig vinbonde og smake hans fantastiske vin, ble servert god mat tilberedt med utrolig god oliven-olje! Og vinen, like fantastisk og ofte økologisk dyrket.

Avstanden fra Pisa, hvor Norwegian har forbindelse, er i overkant av to timer til San Quirico. Et tips kan være å kjøre innom Siena på vei ned over, og gjerne stikke innom byen Volterra. Den er en av flere berømte små gamle byer fra 1100-tallet.

Siena ligger høyt oppe på toppen av en kolle. Volterra er cirka 40 minutter fra San Quirico, og når du først er her, må du også besøke Teatro del Silenzio som ligger i Lajatico, fødestedet til den kjente blinde operasangeren og multiinstrumentalisten Andrea Bocelli.
Første stopp i Firenze

Et annet alternativ er å planlegge første stopp i Firenze. Her holder det ikke med noen timer. Du bør minimm sette av en dag eller to. På vei fra Firenze kan du ta turen via vingårdene med den «herlige italieneren» Chianti!

Lukk øynene, kjenn smaken og aromaen av denne vinen, gjerne sammen med med ristet bruschetta påsmurt litt hvitløk, tomat, olivenolje, litt salt og basilikum. tradisjonelt italiensk «fattigmannskost» som får alle smaksorganene til å åpne seg!

Vel, – hvilken vei du velger for å oppleve Chianti og Firenze, kan du jo selv bestemme. Opplevelsene er bare i overkant av en time fra San Quirico. Vel å merke om du ikke tar små veiene via vingårdene og lar det bli en dagstur.Jeg nevnte Siena som også er en av de berømte byene i Toscana. Har du tiden til rådighet, kan du legge en stopp på veien for å gjøre deg kjent med Siena. Den mest kjente severdigheten er rådhusplassen Il Campo hvor det er en imponerende domkirke.

Du må ha gode sko slik at de tre hundre trappetrinnene opp i tårnet blir en nytelse. Herfra får du en fantastisk utsikt over hele Siena og områdene rundt. Du kan parkere rett innenfor bymuren. Derfra er tar det under kvarteret å gå opp til plassen, om du ikke velger buss eller drosje.


Vin, vin og atter vin!

Står  vingårdene høyt på ønskelisten er det nok å velge i. Du finner vingårder over alt. Totalt er det over 200 vinprodusenter i Val d”Orcia området og i hele Toscana over to tusen. Bare mellom Firenze og Siena er det over Chianti 900 vingårder å velge i.

Om du har noen spesielle ønsker spør deg frem og planlegg godt, da får du mest ut av vin-opplevelsen. Jeg garanterer deg mange fantastiske viner. Gjør som meg går du på vinsmaking i San Quirico først, så får du med deg et stort utvalg på noen hyggelige timer. Ett av stedene er The Wine Bar – Intralci, hvor du treffer Alessandro Boneschi. Hils fra meg og be om å smake min favoritt, Messaggero, Nobile. Den er bare herlig!
Fantastiske Brunello

Få steinkast fra San Quirico finner du noen av de beste vinene som Toscana har å by på, nemlig, – Brunello. Brunello produseres rundt småbyen Montalcino, som er vakkert plassert blant olivenlunder og masser av vingårder. Når du først er her, omgitt av den gamle bymuren, ser du fort at ikke mye har endret seg siden 1500tallet. Inntrykket forsterker seg når du besøker det gamle slottet, kirkene og det karakteristiske klokketårnet på Piazza del Popolo. Også i de labyrintiske smale gatene utstråler en sterk middelaldersk sjarme.


Dette er den perfekte setting for å smake den delikate Brunellovinen som har gjort området berømt. Ett tips kan være å besøke den norsk inspirerte restauranten Enoteca Svanen som ligger rett utenfor murene. Her kan du blant annet få servert fantastiske kjøttretter og en utrolig vin, Brunello di Montalcino fra Podere Canapaccia. Vingården som produserer denne ligger ti kilometer herfra og tilbyr også overnatting.


Jeg hadde nok ikke funnet disse perlene like lett om jeg ikke hadde hatt avtale med et par nordmenn som har gjort italienere av seg. Einar Fjoran og Daniel Andersson arrangerer private bryllup og arrangementer for bedrifter. De eksporterer også vin til Norge.

Så, går du med gifte planer, eller har en datter eller sønn som drømmer om et annerledes og spesielt bryllup, kan det være en ide og ta en prat med Bella Bryllup. Jeg hadde også gleden av og få være med til ett av de unike stedene hvor de arrangerer bryllup, et gammelt kloster som oser av tradisjon og historie.


Enkelt, naturlig og bare vakkert!

Ikke rart at mange turister bare elsker Val d’Orcia. Jeg hadde gledet meg til og oppleve dette, men at det var kun ti minutter å kjøre fra San Quirico hadde jeg aldri drømt om.  Jeg sier bare, – wow!En av Toscanas absolutte perler er Val d’Orcia. Her har naturen skapt sitt eget kunstverk med masser av skjønnhet. Jeg forstår hvorfor mange betrakter dette området som selve signaturen til Toscana. Val d’Orcia ble oppdaget under renessansen rundt 1400-tallet. Her var det perfekte landskap der det var full harmoni mellom mennesker og natur. Kombinasjon av naturlige egenskaper og menneskeskapte evne til å ivareta denne arven, har gjort at området har stått UNESCOs sin verdensarvliste siden 2004. Dette er som nevnt et godt utgangspunkt for å oppleve Val d’Orcia. I tillegg til San Quirico er her tre andre historiske byer, nemlig Pienza, Montepulciano og Montalcino i umiddelbar nærhet.


Vakrest bilder på tidlig morgen

Om du virkelig vil oppleve landskapet har du flere muligheter. Det er stor forskjeller avhengig av når på året du reiser og hvilket vær du møter. Om du er glad i denne naturen, vil du oppleve nye bilder hver måned hele året!

Et viktig tips er å stå tidlig opp, rundt klokken seks-syv og ha god tid. De få turistene du da møter er som oftest proffene som skal ta nye bilder til bøker, web-sider og kanskje nye postkort.
Når du står opp tidlig får du kanskje en ekstra bonus, nemlig tåken. Den skaper helt utrolige malerier som du aldri vil få etter klokken 10! Dette er en nemlig grunnen for at proffene aldri er å se midt på dagen, for da er lyset for «flatt» og kjedelig, i deres linser. Om det ikke passer for deg er det også flott når ettermiddagens skygger tar tak i landskapet.

Selv om jeg brukte flere dager, i forskjellig vær, gleder jeg meg til en ny tur litt senere på året. Kanskje får jeg være med på innhøstingen av vindruene i tillegg!


Kjærlighet og frieri!

Noen ganger kan man også få et «Kodak moment», denne gangen var det min tur.

Oppe på en åsrygg ligger et gammelt kapell fra rundt 1550, Cappella della Madonna di Vitaleta


Mitt «moment» denne dagen var når jeg så en mann går ned på kne rett foran kapellet! Det er en som frir!Fakta om Toscana

Toscana er en region i sentrale Italia som dekker et areal på rundt 23 000 km², og har en befolkning på rundt 3,7 millioner innbyggere. Regionens hovedstad er Firenze. Det grenser i nord til Liguria og Emilia-Romagna, i øst til Marche og Umbria og i sør til Lazio. Kilde: Wikipedia


Når du snakker om Toscana, er det som bildet av rullende felt i dypgrønne, gule og røde nyanser, kroke eiketrær og olivenlunder som vises på netthinnen. Tanker er ført til grasiøse vinranker og naturskjønne landeveier flankert av majestetiske sypresser. Og det landskapet kan bli funnet i det naturlige området Val d’Orcia sør for Siena, som er et UNESCOs verdensarvliste. Landskapet her har en vakker skjønnhet. Og så er de frodige åsene også hjemsted for den berømte Brunello-vinen og mange bedårende middelalderbyer.


Litt om reisen:

Jeg benyttet Norwegian til Pisa. Jeg betalte 3400 kroner,- tur/retur.

Dette er en rask og enkel flyvning på rundt tre timer til en liten og enkel flyplass. Det er også mulig å reise til Roma!Comments


bottom of page