Tips når du skal bestille portrett privat, offentig virksomhet og bedrift

Bedriftsportrett, tips og råd!

Hyggelig at du tenker på å ta nye portrettbilder. Her skal du få noen tips og råd for at portretteringen skal gå raskt unna.

 - ikke bli skremt at det er mye, om du vil ordner jeg dette, nesten uten at du merker det!


Portrettering på bedriften:

a. God planlegging er alltid viktig for at portrettfotograferingen skal kunne gjennomføres mest mulig effektivt og hyggelig for dine ansatte og ledere.

b. Først og fremst handler det om intern kommunikasjon. Fortell alle i god tid at de skal portretteres og hvorfor.

c. At det er smart å benytte portretter av ansatte og ledere, gjerne styre også, er det ingen tvil om. Undersøkelser har vist at bedrifter og organisasjoner som viser frem sine ansatte i alle stillinger og forteller hva deres jobb og ansvar er, blir oppfattet som mer troverdige og åpne. Det er jo ganske naturlig.

d.  Planlegging betyr også hvor bildene skal tas.
Siden vi må rigge opp lys (i 90% av tilfellene) trenger vi et lokale eller plass på minimum ca 3x4 meter. Denne plassen bør være ryddet slik at rigging av lys og eventuelt bakgrunn, går raskt. Du betaler jo for tiden vi bruker.

e. Bestem hvem som skal være test-piloter for portrettering til oppsett av lys og oppstilling, slik at vi får tatt en beslutning om hvordan bildene skal se ut når vi er ferdig. NB! Dette er viktig.

                      i.  Skal dere ha frontbilder, stå mot venstre eller høyere osv.

                          Benytt gjerne en med og en uten briller.
 

g.  Om det er mange med briller som skal portretteres, kan det være en fordel at alle med briller kommer til slutt. Det tar ofte litt lenger tid pga reflekser i brilleglassene som vi må styrte unna.

h. NB! Informer at alle med briller vasker brillene, men ikke med såpe. Varmt vann og papir eller pusseklut er bra. Det forbedrer sluttresultatet.

i. Sett opp en liste med avtalte tider, gjerne litt i grupper på 3 til 5 personer. Vi vet aldri hvor lang tid hver person trenger for å bli fornøyd, derfor lønner det seg å ha en person som er med å ta beslutning om hvilket bilde som er bra og kan/skal skal benyttes.

j.  Dette handler også om hvor mange ansatte dere har. Er det en bedrift med få ansatte er ikke dette noen utfordring, men der hvor det er 20-30 og flere enn det, kan det fort bli kø.

k. Det er fint om det besluttes maks tid for eksempel 3 – 5 minutter som kan benytte. Dette må også reflekteres i hvor mange bilder hver person skal ha. Om dere skal ha ett eller to portretter av hver er ca 4 minutter som regel nok. Trenger dere lengere tid er det kun en del av planleggingen.

l. Om bildene også skal benyttes til pressebilder for noen ansatte, anbefaler vi at de tar litt flere variasjoner. Det går også å avtale en ekstra shoot for disse samme dag eller senere, da pressebilder ofte krever noe mer variasjon, ift hva de skal benyttes til.

m.  Når alle ansatte har fått sin avtalete tid for fotografering, er det viktig basert på erfaring, at sjefene følger opp og prioriterer og motiverer. Dessverre skjer det at ansatte tar et møte eller en telefon og ikke rekker shooten. Noen blir syke og forhindret på annen måte. Da er det viktig å ha planlagt en oppfølgingsdag.

n. Vi tilbyr også at enkeltpersoner og nyansatte kan komme i studio. Det blir enklere og langt rimeligere.
 

2. Hva skal portrettene skal benyttes til,
-
og om du har spesifikke ønsker ift hvordan portrettene skal se ut.
 

a. Skal portrettet printes og eller monteres på vegg? Skal de benyttes i reklame? Skal de legges ut på bedriftens hjemmesider? Eller skal de på sosiale medier? Ønsker du stylist og makeup osv…?

b. Alle disse områdene kan kreve spesielle lyssettinger og spesiell planlegging, men selvfølgelig kan det også gjøres enkelt og benytte samme bilde til alt.
Det viktigste er at du har tenkt litt gjennom hva og hvordan du ønsker portrettet skal fremstå.

c.  Det enkleste er jo å ta en titt på hva andre gjør og lage en liten ønskeliste over hva du mener er ok!
 

3. Så er spørsmålet hvor du ønsker bildene skal tas?

a. Skal vi komme på din bedrift? Skal du / dere komme i studio? Ønsker du å ha bildene med nøytrale bakgrunn eller miljøbakgrunn?

b. Her er det ingen regler, men noe kan være smart å tenke på.

 

Om bedriften har litt turnover kan det være smart å benytte enkle nøytrale bakgrunner slik at det å portrettere nyansatte er en enkel sak. Det betyr nøytrale bakgrunner.

 

Det betyr også personer som ønsker å få nye portretter, pga personlige årsaker, kan de komme i studio og vi benytter samme oppsett. Da betaler dere en fast pris pr person.
 

            ii. Enkle bakgrunner er enten hvit, lysgrå, mørkgrå, sort eller det samme med en farge. Noen vil ha marineblått andre lyseblått og noen vil ha varianter på dette. Så her er det bare å velge.

            iii. Om du spør om anbefaling er hvit eller grått det vanligste. Dette fordi det er enklere å tilpasse uansett hva folk ar på seg av klær/farger.
 

c.     Så er det spørsmål om bedriftens identitet.

Dere bør vurdere dette ut i fra hvordan dere ønsker å fremstå, men ikke glem hvordan kunden ønsker at dere skal fremstå.

I dette ligger et svært viktig element. En kunde skal være stolt av sine leverandører og ønsker at de skal representere sin image og styrke hans anerkjennelse. Så om dere har lyst til å stille i bunad eller i genser er det ikke sikkert kunden liker det. Dog er det deres bedrift som beslutter hvordan dere ønsker å bli oppfattet. 

Vi har opplevd at enkelte kunder velger både "dress" og "casual" fordi de har enkelte dager ofte fredager som mer innedag. Andre sier at de får gå i det som de ønsker og føler seg vel i!

Alt er som sagt lov, men kan oppfattes forskjellig i markedet.

Som et siste eksempel i så måte har de fleste store amerikanske bedrifter egen strategi på hvordan bildene skal tas.

Link til eksempler:

Gruppebilder: https://www.studiof2.no/gruppebilder

Headshots (fokus på ansikt, øyne og munn - uttrykk) https://www.studiof2.no/headshots

Variasjon: Et godt eksempel på hvordan ta både portrett og miljøbilder av samme person i ett og samme rom. https://www.studiof2.no/bedriftsfotografering?lightbox=imagedfb

​​

Ta gjerne kontakt for en prat om din fotostrategi, tilbyr gjerne en god pris på et testfotooppsett på din bedrift eller i studio. Tenk først og fremst på hva bildene skal benyttes til og hvilkemål du har med bruken av bildene. Vi stiller opp på kort varsel. Ta kontakt allerede i dag. Klikk her!

DNO mai 19-123.jpg